Mehiläiset
Hunajatietoa
Hunajareseptejä
Mehiläis- ja hunajakirjallisuutta
Linkkilistat
Sivujen tekijä
Mehiläisen pistin

Työläisellä on pitkä ja terävä pistin takaruumiin kärjessä. Pistin muodostuu kolmesta erillisestä piikistä. Yläpiikin alla on kaksi rinnakkaista alapiikkiä, jotka liittyvät yläpiikkiin pitkittäisellä "liukuliitoksella". Näiden keskelle jää myrkkytiehyt, jota pitkin myrkky kulkeutuu kohteeseen mehiläisen pistäessä. Myrkky kehittyy myrkkyrauhasissa ja varastoituu myrkkyrakkoon.
Kuningattaren pistin on lyhyt ja käyrä. Se on tarkoitettu toisten kuningattarien tappamiseen. Ihmistä kuningatar ei normaalisti pistä.
Työläisen pistin irtoaa pistämisen jälkeen toisista hyönteisistä. Ihmisen ja muiden nisäkkäiden ihoon se jää kiinni väkäsistään. Samalla alapiikit liikkuvat edestakaisin, jolloin pistin tunkeutuu yhä syvemmälle ihoon. Tässä suhteessa mehiläinen eroaa ampiaisesta ja kimalaisesta, joiden pistimessä ei ole väkäsiä. Näin ollen ne voivat pistää useita kertoja peräkkäin, sillä niiden piikki ei tartu ihmisen ihoon. Tämä on hyvä tietää, sillä usein ampiainen sekoitetaan mehiläiseen, vaikka ne ovatkin varsin erilaisia ulkonäöltään. Näin ollen ihmisten saamista piikeistä syytetään usein mehiläisiä, vaikka mehiläinen normaalisti pistää vain puolustaessaan pesäänsä.
Mehiläisen yrittäessä irrottaa pistintä se repeytyy irti yhdessä sitä käyttävän lihaksiston ja myrkkyrakon kanssa, jotka jäävät valkoisena möykkynä iholle. Lihaksisto jatkaa alapiikkien edestakaista liikettä ja myrkkyrakon tyhjentämistä vielä useita sekunteja irtoamisen jälkeen. Pistimensä menettänyt mehiläinen kuolee varsin pian. Samalla pistimen rauhasista vapautuu hälytysferomonia, joka saa toisiakin työläisiä hyökkäämään ja pistämään.

Piikki tulisi irrottaa ihosta mahdollisimman nopeasti myrkkyrakon alta esim. kynnellä nostaen. Näin vähennetään myrkyn vaikutusta. Myrkkyrakon irrottaminen sormin puristamalla saa sen tyhjenemään ihoon.
Mehiläisen pistos, samoin kuin ampiaisen ja kimalaisen, aiheuttaa normaalisti lievän kutiavan punoituksen ja turvotuksen iholla. Sitä kestää pari päivää ja sitten se häviää. Jos pistos aiheuttaa "nokkosihottumaa" ja turvotusta laajemmalla alueella välittömästi pistoksen jälkeen, on hakeuduttava kiireesti lääkärin hoitoon. Tällainen yleisreaktio on hengenvaarallinen ja voi aiheuttaa jopa yhdenkin pistoksen seurauksena kuoleman. Tällaisia tapauksia on Suomessa  parin, kolmen vuoden välein lähinnä ampiaisten aiheuttamina.

 

Tunnistuksen helpottamiseksi

Työläinen Ampiainen Kimalainen
Mehiläinen    Ampiainen         Kimalainen    

|Mehiläiset|Sivun alku|